graficke kartice

High end „integralci” za AMD

graficke | 12 Novembar, 2008 20:58

Koliko je nVidia uvek agresivna i precizna kada su u pitanju grafičke kartice i grafički procesori, toliko je konfuzna kada su u pitanju čipsetovi. Često se ne zna koji čipset pripada kojoj generaciji i kojim je procesorima namenjen, ne zna se ni da li se uopšte pojavio ili nije, čak se dešava i to da se na sajtu www.nvidia.com pojavljuju modeli koji nikada nisu viđeni u praksi, recimo nForce 4 Ultra Intel Edition ili nForce 630i. Ako ovo nije dovoljno da se zbunite, onda će to sigurno učiniti konstantno najavljivanje i odlaganje. Kakva je situacija sada? Standardno – konfuzna.

Trenutno je za AMD procesore aktuelna šesta i sedma generacija nForce čipsetova, te GeForce serija sa brojkama 6 i 7, što ukupan zbir podiže na 20-tak modela! Poređenja radi, Intel uvek ima desetak aktuelnih čipsetova u ponudi, dok se AMD-ova ponuda vrti oko pet. Dolepotpisani odavno više ne pokušava da shvati u čemu su razlike i prednosti jednih u odnosu na druge, mada mu se čini da se ni momci u nVidiji ne snalaze bolje. Kao što smo već rekli, AMD-ov sistem oznaka čipsetova znatno je jednostavniji. Tu su AMD 690V i 740G (preimenovani 690G), te 780V i 780G od „integrisanih” i AMD 770, 790X i 790FX od „neintegrisanih”.

Odakle toliko čipsetova? Tokom proteklih meseci, nVidia je odlučila da podeli svoje čipsetove na kategorije nForce i GeForce. GeForce su modeli koji imaju integrisanu grafiku, dok su nForce oni koji je najčešće nemaju i raspolažu sa nekoliko mogućnosti više, na primer SLI. Međutim, ta je podela urađena prilično nejasno pa su mnogi čipsetovi identični po mogućnostima, dok drugi odstupaju od osnovnih „ideja vodilja” – recimo, neki nForce modeli imaju integrisanu grafiku iako to nije logično. A i dalje ima modela koji postoje samo u nVidijinim promo materijalima. Da bismo razjasnili o čemu se radi, pogledaćemo šta nVidia trenutno nudi (ili kaže da nudi) za AMD procesore.

Od nForce modela tu su 720a, 730a, 750a SLI i 780a, dok su od GeForce tu 8100, 8200 i 8300. To je ukupno sedam modela, i to samo ako se pogleda poslednja generacija namenjena AMD procesorima! Gde li su svi ti čipsetovi? Paaa... Iskreno, nismo baš sigurni, jer se na tržištu od svega ovoga mogu naći samo GeForce 8200, nForce 750a SLI i 780a. Pa, da ih predstavimo.

GeForce 8200

GeForce 8200 je sigle-chip rešenje u koje je nVidia „nagurala” impresivan spisak mogućnosti. Pre svega, tu je DirectX 10 kompatibilni GeForce 8200 „integralac”, koji ima podršku i za PureVideo HD, HDCP i 1080p video materijal kroz HDMI ili DVI izlaz. Podržane su i tehnologije GeForce Boost i HybridPower SLI, koje donose veoma interesantne mogućnosti, kada se koriste uz odgovarajuće grafičke kartice, naravno nVidijine. GeForce Boost dugo je najavljivan kao HybridSLI, ali na kraju preimenovan – verovatno zbog sličnosti u imenu sa konkurentskom tehnologijom Hybrid CrossFire. Za sada radi samo sa GeForce grafičkim karticama 8400GS i 8500GT, tako što se pomoću SLI veze „sabiraju” performanse integrisanog GeForcea i onog u PCI-Express slotu. HybridPower trenutno radi samo sa GeForce 9800 modelima, i to tako što isključuje grafičku karticu u PCI-Express slotu u situacijama kada je integrisana dovoljna za prikaz standardnog Windows moda i gledanje video materijala, čime se štedi i hardver i energija. Vrlo lepo.

Ostale mogućnosti čipseta GeForce 8200 su manje-više standardne: jedan PCI-Express x16 slot, još tri slobodne PCI-Express linije, 12 USB 2.0, šest SATAII i dva PATA konektora sa RAID 0, 1, 0+1 i 5 mogućnostima, te Gigabitni Ethernet i HD audio. Podržava sve aktuelne AMD procesore, pa i Phenome X3 i X4 kroz AM2+ podnožje.

nforce 750a SLI

Ovo je praktično GeForce 8200 sa dodatnim SLI mogućnostima. Iako spada u nForce „porodicu”, i ovaj čipset u sebi ima integrisani GeForce 8200 identičnih mogućnosti kao kod istoimenog čipseta. Raspolaže sa 19 PCI-Express linija, ali nije obavezan da svih 16 daje jednoj grafičkoj kartici. Kao što mu samo ime kaže, ovaj nForce ima i klasične SLI mogućnosti pored GeForce Boosta i HybridPowera, pa može da podeli 16 linija PCI-Express magistrale na dva puta po osam, ka dva razdvojena PCI-Express Graphics Porta. Međutim, Tri-SLI ovde nije moguć. Ostale mogućnosti su identične, što nas navodi na zaključak da oba čipseta u stvari koriste isti čip, samo je SLI isključen u slučaju da je u pitanju GeForce 8200. Ovo je, naravno, i logično – mnogo je jeftinije razviti jedan čip sa svim mogućnostima pa kasnije, prema potrebi, nešto isključivati, nego koristiti više različitih čipova.

AMD 780G

AMD je, ponavljamo, mnogo jednostavniji. Oni razvijaju samo jedan integrisani čipset i koriste stariji model kao niskobudžetno rešenje. Tako, sada imamo nove AMD 780V i AMD 780G koji na sebi imaju Radeone HD 3200, te prethodnike AMD 690V i 690G koji raspolažu starijim Radeonom X1250.

AMD 780V i 780G razlikuju se samo po tome što verzija V ne podržava HybridCrossfire. Oba čipseta imaju u sebi Radeon HD 3200 i koriste južni most SB700. Radeon HD 3200 je DX 10 kompatibilan i ima punu podršku za dekoding HD video materijala i HDCP kroz HDMI, DVI i VGA izlaze. Ostale mogućnosti su standardne: podrška za sveAM2+ procesore, 6 x SATAII, gigabitni ethernet, PCI-Express 2.0 standard, 12 x USB 2.0, HD Audio...

Specijalitet verzije 780G jeste mogućnost da sa Radeonom HD 2400Pro ili 3450 kreira Hybird Crossfire vezu, čime se performanse „sabiraju”.

Praksa

GeForce 8200 i nForce 750a probali smo zahvaljujući dvema Biostar pločama, dok smo AMD 780G „našli” na ploči Sapphire PI-AM2RS780G. Ono što se može videti iz dobijenih rezultata jeste potvrda da su nForce 750a SLI i GeForce 8200 jedan isti čipset, s tim što je drugom isključena mogućnost SLI-ja za dve discrete grafičke kartice.

Najveća i najinteresantnija razlika tiče se integrisanih grafičkih procesora i očigledno je AMD 780G po tom pitanju bolji. Naročito u višim rezolucijama, Radeon HD 3200 je dominirao nad GeForceom 8200. Ako se na to doda i bolji HD video „endžin”, onda je jasno da je AMD 780G bolje rešenje za korisnike koji će koristiti integrisanu grafiku. Ono što nas je impresioniralo jesu performanse ovih „integruša” – praktično, po prvi put one su dovoljne da se aktuelne igre „poteraju” sa koliko-toliko uspeha i uživanja. To još nije na nivou kvalitetnijih grafičkih kartica, ali je daleko bolje od onoga što se godinama unazad smatra maksimumom mogućnosti „integrisane grafike”.

U radu sa hard diskom blaga je prednost na strani nVidijinih modela, dok je 780G bolje sarađivao sa procesorom Athlon X2 5000+ koji smo koristili i izvlačio je više iz njega i njegovog memorijskog kontrolera.

Probali smo i tehnologije GeForce Boost i HybridCrossfire, ali bolje da nismo. Dok je ATI-jevo rešenje radilo uz tek primetno ubrzanje, dotle nVidijin GeForce Boost nikako nismo mogli da nateramo da radi. Verujemo da će se situacija popraviti u narednim mesecima, ali zasad ni jedna od ovih tehnologija neće poboljšati prodaju ovih „high-end” integrisanih čipsetova.

U svakom slučaju, što se tiče korisnika koji nameravaju da koriste integrisanu grafiku, jasno je da AMD ima bolje rešenje za svoje procesore u nižem tržišnom segmentu. AMD 780G je odličan izbor za sve one koji imaju na umu multimedijalni kućni ili HTPC računar. Toliko dobar da je i autor ovog teksta zamenio prethodnu kombinaciju nForce 630i ploče i procesora Pentium Dual Core E2160 sa 780G pločom i Athlonom X2 4200+.

Čipset nForce 750a prilično je čudan i teško ga je preporučiti, bez obzira na to što ima SLI mogućnosti. nForce 570SLI ploče mnogo su jeftinije, a jednako dobro poslužiće i za SLI. Jedina namena za koju možemo preporučiti nForce 750a SLI ploču jeste ako planirate da je uparite sa grafičkom karticom koja podržava HybridPower. Stvarno dobro zvuči da se dodatna grafička kartica (ili dve u SLI režimu) koristi samo za igre, dok integrisana radi „po Windowsu” i za prikaz video materijala.

GeForce 8200 daleko je od lošeg, ali je AMD naprosto bolji. Ipak, razlike su dovoljno male da, ukoliko ste ljubitelj nVidia čipsetova, mirne duše možete uzeti neku GeForce 8200 ploču – doživljaj će biti tek za nijansu slabiji.

Ukoliko ne nameravate da koristite GeForce ili Radeon „integralac” na ovakvoj ploči, onda nema razloga ni da razmatrate mogućnost kupovine. Postoje mnoge jeftinije ploče koje će jednako dobro poterati Athlon ili Phenom uz PCI-Express grafičku karticu. GeForce 8200 i AMD 780G ploče, pored svojih kvaliteta, imaju i poprilično visoku cenu u rangu dobrih „neintegrisanih” ploča. AMD 770 ili nForce 560 bolji je izbor ukoliko imate ili planirate posebnu „PCI-Express” grafičku karticu.

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb