graficke kartice

Gainward GTX260-896-TV-DD-LED

graficke | 12 Januar, 2009 15:49

Vodi se zucna polemika oko toga da li su GeForce GTX modeli u stvari deseta generacija ili samo drugačije označeni najbolji pripadnici devete GeForce generacije. Bilo kako bilo, u pitanju su nesumnjivo najbolji čipovi i kartice koje stižu iz kuhinje nVidije i njenih partnera.

O jačem modelu pisali smo detaljnije, ali smo GeForce GTX 260 samo pomenuli. Vreme je da ispravimo tu nepravdu, jer se ovaj model znatno popravio u protekla dva meseca. Kao i njegov jači brat, i GeForce GTX 260 je na svojoj premijeri bio žestoko precenjen, što je ATI-ju omogućilo da proda mnogo Radeona HD 4870. Ipak, prvo osetnom korekcijom cene, a nakon toga i povećanjem performansi, kao i poboljšanjem grafičkog procesora, GeForce GTX 260 kartice postale su mnogo primamljivije. O čemu se zapravo radi?

Pre oko mesec dana, nVidia je najavila novu verziju ove kartice. Umesto GTX260+ ili recimo GTX270, ona se odlučila za malo dužu oznaku: GeForce GTX 260 Core 216. Ključ se krije u dve poslednje reči koje označavaju broj aktivnih šejder procesora u grafičkom čipu. Prve verzije GeForce GTX 260 kartica imaju čipove GT200 sa 192 uključene SP jedinice, a nova Core 216 verzija ima 24 „stream procesora” više – 12,5 odsto više snage, što nije za bacanje.

Ostatak specifikacije nije se menjao. Standardni radni takt ostao je 575 MHz za grafički procesor i 2000 MHz za 896 MB „frame buffera”, tj. memorije.

Gainward GTX260-896-TV-DD-LED
Gainward GTX260-896-TV-DD-LED
Gigabyte je prvi stigao do nas sa modelom GV-N26OC-896H-B, a odmah za njim i Gainward. Oba modela su potpuno standardna, pa ćemo ih zajedno opisivati. Od sličnih modela se razlikuju samo po nalepnici na kuleru i pakovanju. S obzirom na to da nismo do sada nismo opisivali GeForce GTX 260, posvetićemo malo više pažnje samoj kartici.

Štampana ploča je velika i u potpunosti pokrivena crnim dual slot hladnjakom, koji svoj posao radi dobro, ali uz solidan nivo buke. Na gornjoj strani kartice nalaze se priključci za napajanje (dva), S/PDIF i SLI konektori. Kartice dolaze sa dva Dual-Link DVI priključka, od kojih se jedan pomoću priloženog adaptera može pretvoriti u HDMI. Tu je i standardni video izlaz, kojem želimo da brzo odumre, jer, iskreno, polako počinje da nam smeta. Nema smisla da kartice koje rade „kako je propisano” sa rezolucijama 1680 x 1080 na sebi imaju izlaze koji ne mogu da se iskoriste na više od 1024 x 768. Pakovanje je standradno u oba slučaja: drajveri, dosta softverskih alatki i svi potrebni kablovi.

Naravno, nije slučajno to što je GeForce GTX 260 Core 216 izašao istovremeno kad i Radeon HD 4870 sa 1 GB GDDR5 memorije. Ko je prvi osmislo svoj model a ko je izbacio odgovor, nije važno, bitno je samo to kako se ova dva modela, čije se cene razlikuju za najviše 10 evra, nose u savremenim igrama i testovima. Stari GeForce GTX 260 veoma brzo će nestati sa tržišta, a na njegovo mesto dolazi novi, sa boljim performansama i identičnom cenom.

Dok je u nekim situacijama GeForce 260 GTX Core 216 u velikoj prednosti u odnosu na Radeon HD 4870 1 GB, istovremeno je i u jednakom zaostatku. GeForce se malo bolje snalazi u višim rezolucijama i trpi manji minus kada se uključi AA i AF, što je posledica šire memorijske magistrale. S druge strane, Radeon HD 4870 1 GB je brži u, uslovno rečeno, nižim rezolucijama, gde do izražaja dolazi viši radni takt. Zadivljeni smo time koliko dva različita pristupa i arhitekture na kraju donose veoma slične rezultate. Ne možemo proglasiti pobednika između ova dva modela, ali bismo ipak presudili u korist nVidije. Posle više meseci kaskanja za ATI-jem, GeForce GTX 260 Core 216 pokazuje da nVidia ipak može da ponudi konkurentnu karticu. Ako se odlučite za novi GTX 260, nemojte tražiti dalje od Gainwarda i Gigabytea. Ovi proizvođači po pravilu su među najpovoljnijima, uz trogodišnju garanciju i odličnu podršku. Ne kažemo da ćete s drugima pogrešiti, samo pokušavamo da vam uštedimo vreme koje biste potrošili na razmišljanje :)

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb