graficke kartice

Triple Fire

graficke | 12 Novembar, 2008 21:04

Gigabyte GV-R485-512H-B, MSI R4850-T2D512, PowerColor AX4850 512MD3-H
Gigabyte GV-R485-512H-B, MSI R4850-T2D512, PowerColor AX4850 512MD3-H
Kompanija koja je prva predstavila Radeon HD 4850 u Srbiji je Sapphire, što smo videli u prošlom broju, dok su se odmah za njim pojavili i Radeoni iz kompanija Gigabyte, MSI i PowerColor. S obzirom na to da je prošlo tek mesec dana od promocije ovih kartica, nije ni čudo što i ova tri modela u potpunosti prate referentni dizajn.

Usled toga, sve tri kartice se hardverski međusobno ne razlikuju. Svima je PCB crvene boje, koriste 512 MB GDDR3 memorije, GPU radi na 625 MHz, dok memorijski čipovi rade na 1000 MHz, što je efektivno 2000 MHz, s obzirom na to da GDDR3 efektivno duplira radni takt. U sva tri slučaja tu je već poznati sigle slot kuler, koji ne zauzima mesto iznad susednog slota, ali dozvoljava nešto topliji, mada 100 odsto bezbedan, rad RV770 čipa.

Podsetićemo i da svi Radeoni HD 4850 standardno dolaze sa dva DVI konektora sa HDCP podrškom i jednim video izlazom.

Pakovanje i dodatni softver je ono što po čemu se ovi modeli donekle razlikuju, pored nalepnice na kuleru, bez koje bi bilo nemoguće reći koja je koja kartica.

MSI nudi nekoliko softverskih alata, od kojih je vredan pomena samo StarOSD, alat koji omogućava praćenje statusa grafičke kartice bez potrebe za izlaskom iz igre, kao i „on-the-fly” overklokovanje. U pakovanju se, pored samih grafičkih kartica, našlo mesta i za uputstva, CD sa drajverima, DVI adapter + VGA Out kabl i CrossFire mostić. Tu je i puna verzija Tom Clancy’s Rainbow Six Vegas 2 igre.

PowerColor ne nudi igru, ali daje CyberLinkov DVD Suite te aplikaciju iClone2, što će zajedno omogućiti jednostavno gledanje DVD filmova, ali i kreiranje i arhiviranje „kućnih videa”, uz osnovne mogućnosti montaže i postprodukcije. Od „dongle-ova” tu su CrossFire most, te HDMI, dva DVI, jedan RCA adapter, te kablić koji omogućava trokomponentni progressive izlaz. Sve u svemu, osnovni paket kakav smo navikli da dobijemo od ovog proizvođača.

Paket dodatne opreme uz Gigabyteovu GV-R485-512H-B malo je siromašniji. Nudi sve iste kablove, adaptere i CrossFire mostić, ali se na disku mogu naći samo sitne alatke i drajver. Opet, dovoljno.

Sva tri kartice na testu nude identične performance, što ne čudi s obzirom na to da su u pitanju tri hardverski istovetne grafičke kartice. Razlike u pakovanju nemaju neku težinu, MSI je u prednosti samo kod korisnika koji vole Rainbow Six serijal igara, ali takvih nije mnogo.

Sve u svemu, ako nišanite jedan Radeon HD 4850, praktično je svejedno da li ćete nabaviti MSI, Gigabyte ili PowerColor. Nismo bili u mogućnosti da proverimo trajanje garancije, ali neka to, pored cene, bude jedini faktor koji treba da odluči koji Radeon HD 4850 treba kupiti. Važno je da je nemoguće pogrešiti, ove kartice su i dalje najbolja kupovina u višoj srednjoj klasi.

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb